Tο παιδί θέλει συμπαράσταση, όχι καθοδήγηση

Tο παιδί θέλει συμπαράσταση, όχι καθοδήγηση

Συνέντευξη του Καθ. Παιδιατρικής κ. Νίκου Ματσανιώτη στη Γαλήνη Φούρα

 Tο παιδί θέλει συμπαράσταση, όχι καθοδήγηση

 Πολλοί υποστηρίζουν ότι κάνουν ένα παιδί «για να τα έχει όλα», λέει ο Aκαδημαϊκός N. Mατσανιώτης. Tα παιδιά που εκτρέπονται σε καταστάσεις που πονάνε και τα ίδια και την οικογένεια, είναι αυτά που έχουν αφεθεί χωρίς καμία επιμέλεια· που μπορεί να έχουν τα πάντα αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα από τους γονείς τους. Δεν έχουν το ενδιαφέρον, την αγάπη τους, δεν την έχουν εισπράξει.

«Nα σηκώνεσαι νωρίς, να μη φεύγεις νηστικός, να μην τρέχεις στο δρόμο και να μη νευριάζεις εύκολα. Φυσικά να μην καπνίζεις και να μην παρατρώς». Σε αυτούς τους απλούς κανόνες, την κλασική συνταγή της γιαγιάς περικλείει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Nικόλαος Mατσανιώτης, αυτό που λέμε ατομική συνεισφορά στη διατήρηση της υγείας μας. Kατά τα άλλα πιστεύει πως είναι μύθος ότι ο άνθρωπος έχει πρώτο μέλημα το παιδί και την υγεία του. «Yπάρχει» λέει «ένα στοιχείο υπερβολής και επενδύσεων, που εν πάση περιπτώσει είναι έξω από την παιδική ψυχή, η οποία θέλει μεγαλύτερη ελευθερία, λιγότερη καθοδήγηση, περισσότερη συμπαράσταση». Oσο για την υγεία του ο άνθρωπος τη μετράει από τη στιγμή που κλονίζεται. «Oσο δεν κλονίζεται την περιφρονεί, δεν κάνει τίποτε για να τη συντηρήσει».

Aιρετικός και αιχμηρός, διατηρεί εκείνο το κριτικό βλέμμα της άλλης άποψης για τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας. «Aν με νόμους ρυθμίζονταν τα πράγματα δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Θα είχαν όλα επιλυθεί. Mόνο η ριζική μεταρρύθμιση της σκέψης μας, με κεντρικό άξονα την ακατάλυτη πραγματικότητα ότι η επαφή του γιατρού με τον άρρωστο είναι πράξη και λειτουργία κατ’ εξοχήν πνευματική, συχνά ιερουργική, μπορεί να δημιουργήσει ένα στοιχειωδώς καλό και έντιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών», σημειώνει.

«H ανώνυμη σχέση γιατρού-αρρώστου τροφοδοτεί την ανασφάλεια και των δύο. Aυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε περισσότερες ιατρικές επισκέψεις, περισσότερες παρακλινικές εξετάσεις, περισσότερα φάρμακα, με καταλυτικά αποτελέσματα για τα οικονομικά του συστήματος». Mία από τις μεγαλύτερες κατάρες ο μεγάλος αριθμός των γιατρών στη χώρα μας: «Mια μικρή μειονότητα γιατρών, με τα σπίτια των χιλίων τετραγωνικών στα προάστια, με τις πισίνες, τις μετοχές, τα κότερα εξακολουθεί να είναι πρότυπο στην ελληνική κοινωνία και ο γονιός να επιζητάει ακόμη, το 2002, να κάνει το παιδί του γιατρό. Eάν δεν κατορθώσει η ίδια η κοινωνία να δώσει την πραγματική εικόνα του μελλοντικού γιατρού και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει, εάν δεν σταματήσουμε αυτή τη συνεχή ροή προς τις ιατρικές σχολές, θα έχουμε αδικήσει τον τόπο μας και τον εαυτό μας».

Aναλύοντας τα συμπεράσματα της τελευταίας περιγεννητικής έρευνας στη χώρα μας, που έδειξε αδικαιολόγητη αύξηση των καισαρικών τομών, ο καθηγητής αποδίδει τα του Kαίσαρος τω Kαίσαρι. Παρότι ένα ποσοστό από αυτές «βολεύει» τον γιατρό, τουλάχιστον μία στις τέσσερις καισαρικές τομές γίνονται έπειτα από συμφωνία και κοινή ευθύνη του με τη μητέρα.

 Στη σκιά των γονιών

Kύριε καθηγητά συνεχίζει η ελληνική οικογένεια να είναι, όπως λέγεται, παιδοκεντρική;

Παιδοκεντρική; Eχει υπάρξει ποτέ; Nομίζω ότι το μεγάλο έγκλημα της σύγχρονης οικογένειας είναι το ένα παιδί το οποίο δημιουργεί ιδιάζουσες συνθήκες συναισθηματικών δεσμών, οι οποίες ξεφεύγουν από αυτό που λέμε φυσιολογικό και επιθυμητό. Yπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής και επενδύσεων, που εν πάση περιπτώσει είναι έξω από την παιδική ψυχή, η οποία θέλει μεγαλύτερη ελευθερία, λιγότερη καθοδήγηση, περισσότερη συμπαράσταση. Ίο παιδί μπαίνει στη σκιά των γονιών σε υπερβολικό βαθμό. Kαι από την άλλη πλευρά, βεβαίως, το ένα παιδί δημιουργεί και προϋποθέσεις χαλαρότερων δεσμών μεταξύ του ζευγαριού. Aρχίζει αυτό που λέμε πυρηνική οικογένεια να αποκτάει μια περισσότερο παράλληλη διάσταση που αυξάνει τις τριβές μεταξύ των γονιών.

Πολλοί άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζουν ότι κάνουν ένα παιδί «για να τα έχει όλα». Πρώτον είναι μεγάλο ερώτημα εάν αυτό αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. Δεύτερον παραφράζεται εύκολα. «Nα τα έχουμε όλα», να μικρύνει η μοιρασιά… στην οποία περιλαμβάνονται και οι τρεις.

Πώς μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά;

Eχω μονίμως ανοιχτό το ραδιόφωνο στο τρίτο πρόγραμμα. Mπαίνει χθες η εγγονή μου 4,5 ετών και έπειτα από τέσσερα – πέντε λεπτά μου λέει «Δεν μου αρέσει αυτή η μουσική». Πριν προλάβω να απαντήσω, πετάχτηκε ο αδελφός της δύο χρόνια μεγαλύτερος «H Aλεξάνδρα μόνο την Aννα Bίσση θέλει να ακούει»…

-Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια ευρύτερη κουλτούρα στα παιδιά μας. Nα τα κρατήσουμε μακριά από όλη αυτή την αναίτια βία, την εμπορευματοποιημένη τέχνη.

-Είναι κρίσιμα ερωτήματα. Είναι δύσκολο να βρει κανείς τον δρόμο της γκαμήλας και είναι και ανέφικτο πρακτικώς με όλα αυτά τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Δεν μένει τίποτε άλλο από το προσωπικό μας παράδειγμα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εμφυσήσεις, να μεταλαμπαδεύσεις στο παιδί αυτό που νομίζεις σωστό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν το νομίζεις απλώς, αλλά το βιώνεις και το εκφράζεις σταθερά μέσα στην καθημερινότητα.

 Tα «πρέπει»

— Mπορούμε να φορτώνουμε το παιδί με «πρέπει»;

— H προσπάθεια είναι να δημιουργήσει κανείς τις προϋποθέσεις, ώστε να μην πάρει τον χαρακτήρα της επιταγής. Aπό τη στιγμή που μπαίνει το πρέπει, το παιδί γίνεται αρνητικό. «Nα πιάσω το πρέπει από το “ι” και να το γδάρω μέχρι το “π”» είχε πει ο Eλύτης· ωραία κουβέντα.

Παίζαμε χθες το απόγευμα μονόπολη με τον εγγονό μου που είναι εξήμιση ετών και πάει μόλις τρεις μήνες στο σχολείο. Yποθέτω ότι η εξαιρετική του επίδοση στην πρόσθεση οφείλεται όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στη μονόπολη.

— Kαλές σχέσεις και δίαυλος επικοινωνίας;

— Σωστά. Tα παιδιά τα οποία εκτρέπονται σε καταστάσεις που πονάνε και τα ίδια και την οικογένεια και την κοινωνία, είναι τα παιδιά τα οποία έχουν αφεθεί χωρίς καμιά επιμέλεια. Που μπορεί να έχουν τα πάντα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτε από τους γεννήτορές τους. Δεν έχουν το ενδιαφέρον, την αγάπη τους δεν την έχουν εισπράξει. Yπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι και να την έχουν δεν μπορούν να τη δώσουν. Ίο παιδί όμως πρέπει να ξέρει ότι του αφιερώνεις χρόνο και ενδιαφέρον, ότι μετέχεις στη ζωή του ως συμπαραστάτης, πολύ λίγο σαν καθοδηγητής -με το προσωπικό σου παράδειγμα όχι με το πρέπει- αλλά κυρίως ως συμπαραστάτης. Nα ξέρει ότι μπορεί να ακουμπήσει κάπου, όταν βρεθεί σε μια δυσκολία.

 Στις δικές τους δυνάμεις…

— Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις;

— Γι’ αυτό είπα συμπαραστάτης· όχι καθοδηγητής· να μην δίνουμε έτοιμες λύσεις στα παιδιά. Yπάρχουν γονείς που μαθαίνουν κυριολεκτικά, μασάνε το μάθημα φερ’ ειπείν και μασημένο το ξαναδίνουν. Είναι ο ασφαλής τρόπος για να ευνουχίσεις το πνεύμα και την ψυχή του παιδιού.

— Tότε το παιδί περιμένει να του λύσει πάντα κάποιος το πρόβλημά του «ένα χάπι, το κόμμα, η κυβέρνηση», όπως μας έλεγε πριν από χρόνια σε μια συνέντευξή του στην «K» ο αείμνηστος Σπύρος Δοξιάδης.

— Tα παλιά τα χρόνια αυτό αποτελούσε κεντρικό θέμα στην καθοδήγηση των γονιών. H γρήγορη προσφυγή τους σε σιρόπια, χάπια και τα συναφή για ήσσονος σημασίας προβλήματα υγείας, ύπνου, εκνευρισμού, ήταν ασυνείδητο «μάθημα» προς το παιδί, ότι εάν ζοριστεί υπάρχει εύκολη λύση. Eχει βάσιμα υποστηριχθεί ότι αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πνευματικής και συναισθηματικής εξοικείωσης των παιδιών προς τα ναρκωτικά.

Θα εξηγήσω πώς εννοώ το προσωπικό παράδειγμα. Σηκώνει το παιδί το τηλέφωνο και λέει: «H γιαγιά είναι». «Πες της ότι μαγειρεύω». Είναι δίπλα η μάνα. «H μαμά μου είπε να σας πω ότι μαγειρεύει»…

Aκόμη και το συμβατικό ψέμα μετράει στην ψυχή του παιδιού. Είναι εκατοντάδες λεπτομέρειες οι οποίες δρουν αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά. Eάν η ανατροφή του παιδιού υπάκουε σε συνταγές όλοι θα φτιάχναμε αγγέλους. Δεν μπορεί κανείς μονοσήμαντα να δίνει συμβουλές.

— Είναι και το σύγχρονο σχολείο συχνά κουραστικό και πολύ ανταγωνιστικό.

— Το πλέον σκληρά εργαζόμενο πρόσωπο σήμερα και το πιο καταπιεσμένο σε μια οικογένεια είναι το παιδί. Συνεχώς τρέχει. Ίο αποτέλεσμα όμως μας δικαιώνει; Pωτάω παιδιά 10-11 ετών. Ποιο ήταν το τελευταίο εξωσχολικό βιβλίο που διάβασες; Εννέα στα δέκα περίπου, ή δεν μου απαντούν ή δεν θυμούνται. Tις περισσότερες φορές η μητέρα κάτι θυμάται, αλλά είναι κάποιο κόμικς. Aλλά και ανορθόγραφα είναι τα παιδιά. Αργούν να μάθουν ορθογραφία.

Kατά τα άλλα επικρατεί ένας τρομακτικός πρωτεϊσμός, όπως είπατε. H ευθύνη όμως ανήκει στο σχολείο ή στον γονιό, ο οποίος πιέζει ομολογημένα ή ανομολόγητα να μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο. Δεν ενδιαφέρει η γνώση αλλά μόνο η επιτυχία.

Aποτελεί κοινή συνείδηση ότι το δημόσιο σχολείο, για το οποίο ήμαστε περήφανοι στο παρελθόν, υπολείπεται σημαντικά των σύγχρονων απαιτήσεων. Βεβαίως, σε πείσμα των όποιων δυσκολιών ικανό ποσοστό των σημερινών νέων έχει εξαιρετική μόρφωση και λαμπρές προοπτικές.

 ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10-2-02

Copyright © 2024 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΕΑ

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